Foto: Andreas Omvik

Foto: Andreas Omvik

Foto: Andreas Omvik


Foto: Andreas Omvik

Foto: Andreas Omvik

Foto: Andreas Omvik

Æblerov er et velsmagende oprør. Et vildt naturprodukt. Smagen af danske æbler…

… Og så er det ellers et økologisk cideri, som har til huse i Grønttorvets gamle frugthaller i Valby. Her producerede vi sidste år 26.000 liter økologisk æblecider. Vores cidere kan købes i diverse barer og specialbutikker, ligesom vi er stolte af, at en række spisesteder, heriblandt noma og Michelin-restauranterne Kadeau og Geranium, har Æblerov på deres vinkort.

Det hele startede i 2011 som et hobbyprojekt i en lille garage på Limfjordsvej i Vanløse. Her stod vores nyindkøbte 30 liters plastspande med gærende æblemost og boblede blandt rustne plæneklippere, en aflagt barnevogn og et kuld indtørrede malerbøtter. Startkapitalen lød på beskedne 1500 kroner, frugtkværnen var med håndsving og den lille æblepresse venligst udlånt af Miljøpunkt Nørrebro.

Vi – Morten Sylvest-Noer og Christopher Melin, dengang to glade vintjenere, der i tillæg studerede fødevarevidenskab på Københavns Universitet – havde længe drømt om at lave vin. Men da vi befandt os langt fra vinranker og sydvendte skråninger, i et land, hvor klimaet år efter år skænker os nogle af verdens bedste æbler, gav det mere mening at kaste sig over æblecideren. Der var bare ét problem. Vi havde ingen æbler.

Løsningen lå lige for. Vi gik på æblerov. Først i familie og venners baghaver, inden vi begav os ud i Københavns villakvarterer, hvor tonsvis af æbler hvert efterår rådner op til ingen verdens nytte. Der gik vi og spejdede ind over plankeværker og ligusterhække for så at ringe på hos de boligejere, der havde velhængte æbletræer i haven. Første års rov resulterede i beskedne 65 flasker spontangæret cider. Men da vi endelig – efter at have slået korsets tegn – åbnede de første flasker, bredte duften af danske æbler sig i den lille garage. Wow! Det smagte godt, og der var tilmed bobler i! Selv folk omkring os var imponerede. Vi stod tilbage med æbler i næsen og blod på tanden.

I den etablerede ciderbranche var spiseæbler fy. Rigtig cider kunne kun laves ved at blande franske cideræble-sorter, ligesom man kun kunne skabe et ensartet produkt ved hjælp af kunstgær og sulfitter. Men da konventioner som bekendt er til for at blive brudt, gjorde vi oprør. Vi så ikke megen fidus i at lave fransk cider på dansk grund og ville hellere skabe en bæredygtig og naturligt gæret cider på de spiseæbler, vi havde til rådighed herhjemme.

Derfor brugte vi de første år på at gære op mod 20 sorter enkeltvis, for at få styr på komponenterne. Okay, det var ikke alt, vi lavede, der nedkaldte englenes sang. I gæret form fremstod et klassisk, dansk æble som Ingrid Marie i bedste fald uinteressant, mens cider på Tyrrestrup Kirsebæræble var decideret udrikkeligt. Men Belle de Boskoop sprang frem med en flot syre, der gav mindelser om Riesling, sorter som James Grieve, Rød Aroma og Filippa bibeholdt hver deres smagfulde aroma, og pigeonæbler, som ellers bruges i juledekorationer, gav en flot struktur og bitterhed, der bed de franske cider-sorter i haserne. Vi fandt hurtigt vores stil: tørre, slanke og mere vinøse cidere, der talte samme sprog som den nye nordiske gastronomi.

Pludselig gik det stærkt. Alt imens Politiken og Gastro fik nys om, at noget var i gære derude i Vanløse og skrev artikler om vores alternative tilgang til cider, vandt vi i 2013 prisen for Årets Mousserende Æblevin ved den årlige frugtvinsmesse på Frederiksdals Gods foran snuden på etablerede producenter. Men først efter en succesfuld crowdfunding rykkede vi ind i fødevaregodkendte produktionshaller i Grønttorvet, hvorfra vi i 2015 frigav vores første kommercielle cidere fra æblerne høstet i 2014. Berlingske kaldte Æblerov for ’Dansk frugtvins svar på punk-musik’, hvilket vi tog som et kompliment. Vi giver naturen frit spil og skaber vild cider.

Vores drøm er at få udbredt cideren, denne herlige drik, til endnu flere mennesker. Gerne så man en skønne dag – på samme måde som man tager en rødvin til bøffen eller en pilsner på bænken – helt naturligt vil vælge rigtig cider til eksempelvis smørrebrød, flæskestegssandwich, pocheret torsk eller krydret asiatisk mad. Af samme grund tog vi i 2016 initiativ til den årlige festival ’Rigtig Cider’, hvor danske og internationale ciderproducenter kan knytte netværk og introducere deres produkter for et større publikum.

Med årene er vores produktion steget, og æblerovet i Københavns villakvarterer er i dag afløst af et mere organiseret æblerov hos landets førende økologiske frugtavlere, hvor vi køber de ’grimme’ æbler, som i bedste fald bruges til most og i værste fald kasseres. Men selvom vores produkt på mange måder er blevet voksent, forbliver navnet det samme. Æblerov. Fordi det er den saftige smag af barndom, af frugtbar ulydighed og det lille oprør, som først lige er begyndt.